CZEKOLADOWA CHAŁKA Z KRUSZONKĄ

CZEKOLADOWA CHAŁKA Z KRUSZONKĄ

Czekoladowa chałka drożdżowa z kruszonką posmakuje każdemu domownikowi. Puszysta, aromatyczna i bardzo miękka. Ja swoją przygotowałam z kruszonką, ale możecie upieczoną chałką posypać po prostu cukrem pudrem i również będzie dobra.

CZEKOLADOWA CHAŁKA Z KRUSZONKĄ

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1 szklanka mleka sojowego waniliowego,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1/4 szklanki ksylitolu,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól.

Na kruszonkę:

  • 2 łyżki mąki orkiszowej,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy cukrem, wlewamy 3 łyżki ciepłego mleka oraz dodajemy 2 łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

2. Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z kakao i solą, wsypujemy ksylitol, wlewamy olej, mleko oraz wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.

3. Z ciasta formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1h.

4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części i z każdej formujemy wałeczek.

5. Gotowe wałki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Łączymy je ze sobą z jednej strony i zaplatamy warkocz. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

6. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę i nią posypujemy chałkę.

7. Chałkę pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *