CZEKOLADOWA CHAŁKA Z KRUSZONKĄ
Czekoladowa chałka drożdżowa z kruszonką posmakuje każdemu domownikowi. Puszysta, aromatyczna i bardzo miękka. Ja swoją przygotowałam z kruszonką, ale możecie upieczoną chałką posypać po prostu cukrem pudrem i również będzie dobra.
CZEKOLADOWA CHAŁKA Z KRUSZONKĄ
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej,
- 1 szklanka mleka sojowego waniliowego,
- 3 łyżki kakao,
- 1/4 szklanki ksylitolu,
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól.
Na kruszonkę:
- 2 łyżki mąki orkiszowej,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 łyżka ksylitolu,
- sól.
Przygotowanie:
1. Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy cukrem, wlewamy 3 łyżki ciepłego mleka oraz dodajemy 2 łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
2. Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z kakao i solą, wsypujemy ksylitol, wlewamy olej, mleko oraz wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.
3. Z ciasta formujemy kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1h.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części i z każdej formujemy wałeczek.
5. Gotowe wałki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Łączymy je ze sobą z jednej strony i zaplatamy warkocz. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
6. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę i nią posypujemy chałkę.
7. Chałkę pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Smacznego!