DROŻDŻÓWKI Z WEGAŃSKIM SERKIEM

DROŻDŻÓWKI Z WEGAŃSKIM SERKIEM

W każdej piekarni możemy kupić słodkie bułki, drożdżówki, pączki oraz różnego rodzaje ciastka. Wybór jest spory, ale niestety w każdym z tych produktów możemy znaleźć bardzo dużo szkodliwego dla nas cukru i niezdrowych tłuszczy. Alternatywą dla takich gotowych wypieków, są te przygotowane w domu. Te z wegańskim serkiem z dodatkiem słodkich daktyli są pycha.

DROŻDŻÓWKI Z WEGAŃSKIM SERKIEM

Składniki:

  • 1/2kg mąki orkiszowej,
  • 4 łyżki ksylitolu,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 kostka tofu,
  • cukier waniliowy,
  • 1 łyżka jogurtu sojowego,
  • 4 daktyle zalane wrzątkiem,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól.

Na rozczyn:

  • 25g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3 łyżki ciepłego mleka,
  • 2 łyżki mąki.

Przygotowanie:

1. Składniki na rozczyn mieszamy ze sobą. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcie na 15 minut.

2. Mąkę wraz z solą przesiewamy do miski, wlewamy olej, mleko, dodajemy ksylitol oraz rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.

3. Tofu umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy jogurt, namoczone daktyle, sok z cytryny oraz cukier waniliowy i miksujemy na gładki serek.

4. Ciasto wykładamy na stolnicę. Wałkujemy i za pomocą ostrego noża kroimy w prostokąty. Na środek wykładamy porcję serka z tofu i przykrywamy drugim prostokątem. Sklejamy.

5. Drożdżowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

6. Upieczone drożdżówki posypujemy cukrem pudrem lub domowym lukrem.

Smacznego!



1 thoughts on “DROŻDŻÓWKI Z WEGAŃSKIM SERKIEM”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *