DROŻDŻÓWKI Z WEGAŃSKIM SERKIEM
W każdej piekarni możemy kupić słodkie bułki, drożdżówki, pączki oraz różnego rodzaje ciastka. Wybór jest spory, ale niestety w każdym z tych produktów możemy znaleźć bardzo dużo szkodliwego dla nas cukru i niezdrowych tłuszczy. Alternatywą dla takich gotowych wypieków, są te przygotowane w domu. Te z wegańskim serkiem z dodatkiem słodkich daktyli są pycha.
DROŻDŻÓWKI Z WEGAŃSKIM SERKIEM
Składniki:
- 1/2kg mąki orkiszowej,
- 4 łyżki ksylitolu,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 kostka tofu,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżka jogurtu sojowego,
- 4 daktyle zalane wrzątkiem,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól.
Na rozczyn:
- 25g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 3 łyżki ciepłego mleka,
- 2 łyżki mąki.
Przygotowanie:
1. Składniki na rozczyn mieszamy ze sobą. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcie na 15 minut.
2. Mąkę wraz z solą przesiewamy do miski, wlewamy olej, mleko, dodajemy ksylitol oraz rozczyn i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
3. Tofu umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy jogurt, namoczone daktyle, sok z cytryny oraz cukier waniliowy i miksujemy na gładki serek.
4. Ciasto wykładamy na stolnicę. Wałkujemy i za pomocą ostrego noża kroimy w prostokąty. Na środek wykładamy porcję serka z tofu i przykrywamy drugim prostokątem. Sklejamy.
5. Drożdżowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.
6. Upieczone drożdżówki posypujemy cukrem pudrem lub domowym lukrem.
Smacznego!
1 thoughts on “DROŻDŻÓWKI Z WEGAŃSKIM SERKIEM”