KRUCHA TARTA Z TRUSKAWKAMI

KRUCHA TARTA Z TRUSKAWKAMI

Gdy na ulicznych straganach pojawiają się truskawki, to znak, że lato już jest blisko i czas coś pysznego z nich zrobić. Truskawki sprawdzą się jako dodatek do porannej owsianki, koktajlu lub idealnie smakują w połączeniu z kruchym ciastem.

KRUCHA TARTA Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200g masła roślinnego,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki zimnej wody,
  • 30 truskawek,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Mąki przesiewamy przez sitko na stolnicę z dodatkiem proszku do pieczenia oraz soli.

2. Do mąk dodajemy ksylitol oraz cukier waniliowy i masło. Zagniatamy. Odkładamy na 20 minuty do lodówki.

3. Blaszkę na tartę smarujemy tłuszczem. Ciasto dzielimy na dwa nierówne kawałki. Większą częścią wyklejamy spód i nakłuwamy widelcem.

4. Truskawki myjemy i pozbywamy się szypułek. Kroimy w plastry i wykładamy na spód.

5. Na wierzch układamy małe kawałki pozostałej części ciasta.

6. Tartę pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Podajemy przestudzoną.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *