KRUCHA TARTA Z TRUSKAWKAMI
Gdy na ulicznych straganach pojawiają się truskawki, to znak, że lato już jest blisko i czas coś pysznego z nich zrobić. Truskawki sprawdzą się jako dodatek do porannej owsianki, koktajlu lub idealnie smakują w połączeniu z kruchym ciastem.
KRUCHA TARTA Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200g masła roślinnego,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżki zimnej wody,
- 30 truskawek,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól.
Przygotowanie:
1. Mąki przesiewamy przez sitko na stolnicę z dodatkiem proszku do pieczenia oraz soli.
2. Do mąk dodajemy ksylitol oraz cukier waniliowy i masło. Zagniatamy. Odkładamy na 20 minuty do lodówki.
3. Blaszkę na tartę smarujemy tłuszczem. Ciasto dzielimy na dwa nierówne kawałki. Większą częścią wyklejamy spód i nakłuwamy widelcem.
4. Truskawki myjemy i pozbywamy się szypułek. Kroimy w plastry i wykładamy na spód.
5. Na wierzch układamy małe kawałki pozostałej części ciasta.
6. Tartę pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Podajemy przestudzoną.
Smacznego!