ORZECHOWA SZARLOTKA

Wchodząc dzisiaj do warzywniaka zaczęłam się zastanawiać nad tym co przygotować na dzisiejszą przekąskę. Zdecydowanie stawiam na sezonowość, zarówno jeśli chodzi o warzywa jak również owoce. W okresie jesienno zimowym dostęp mamy do wszystkich owoców i warzyw, których sezon zaczyna się późną wiosną lub latem. Zastanawiając się nad ich właściwościami odżywczymi i smakowymi zdecydowanie stawiam na warzywa korzeniowe a owoce to przede wszystkim jabłka i gruszki. Stąd też pomysł na dzisiejsze ciasto. Orzechowa szarlotka jest w pełni wegańska, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
ORZECHOWA SZARLOTKA
Składniki na okrągła blaszkę o średnicy 20cm:
- 1 szklanka mąki orkiszowej,
- 1/2 szklanki orzechów ziemnych,
- 3 łyżki jogurtu sojowego,
- 4 łyżki oleju kokosowego,
- 1 banan,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 4 jabłka,
- 3/4 łyżeczki cynamonu,
- sól.
Przygotowanie:
1. Orzechy za pomocą młynka mielimy na mąkę.
2. Mąkę orkiszową przesiewamy przez sitko, dodajemy mąkę z orzechów, jogurt, olej, banana, ksylitol oraz sól i zagniatamy ciasto.
3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cynamon, mieszkamy i odstawiamy.
4. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części i umieszczamy na 10 minut w lodówce.
5. Okrągłą blaszkę smarujemy olejem kokosowym, wysypujemy mąką. Spód formy wykładamy większą częścią ciasta, wykładamy jabłko a na wierzch ścieramy na grubych oczkach drugą część ciasta.
6. Ciasto pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!