WEGAŃSKI SERNIK Z KONFITURĄ Z POMARAŃCZY
Święta bez ciasta, to nie święta. Zawsze musi pojawić się makowiec, keks, pierniczki i jakiś pyszny serniczek. Pierniczki potrzebują trochę czasu leżakować, aby stać się możliwymi do zjedzenia bez zbędnej wizyty u dentysty. Sytuacja z sernikiem wygląda zupełnie inaczej, mieszasz, pieczesz, studzisz i zajadasz. W mojej wersji sernik na pewno wyjdzie, nawet jeśli nie jesteśmy urodzonymi cukiernikami. Nie ma problemu z opadaniem, jak to bywa z tradycyjnymi sernikami, przygotowanymi z sera białego.
WEGAŃSKI SERNIK Z KONFITURĄ Z POMARAŃCZY
Składniki na blaszkę 23x23cm:
-
400g tofu naturalnego,
-
8 łyżek mąki kokosowej,
-
400ml mleka sojowego,
-
3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
-
5 kropli olejku waniliowego,
-
3 łyżki ksylitolu,
-
2 pomarańcze,
-
1 łyżka syropu klonowego,
-
1/2 łyżeczki cynamonu,
-
sól.
Przygotowanie:
1. Mąkę kokosową wsypujemy do garnka, wlewamy mleko sojowe, dodajemy ksylitol i gotujemy do momentu uzyskania kremu. Ściągamy z ognia i studzimy.
2. Tofu umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy przestudzony krem kokosowy, szczyptę soli, skrobie ziemniaczaną oraz olejek waniliowy i miksujemy.
3. Do blaszki wysmarowanej olejem kokosowym i wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy ciasto, pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony sernik chłodzimy przez 3h w lodówce.
4. Obrane i wyfiletowane pomarańcze umieszczamy na patelni, smażymy na niewielkim ogniu przez 10 minut do momentu puszczenia soku. Następnie dodajemy syrop klonowy oraz cynamon i nadal smażymy przez kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając, do uzyskania gęstej konfitury.
5. Przestudzony sernik podajemy z konfiturą z pomarańczy.
Smacznego!
Wskazówka: filetowanie owoców jest bardzo proste, wystarczy ostry nóż. Filetowanie polega na pozbyciu się z owoców ich białej skórki. Takie owoce idealnie nadają się na konfiturę lub do sałatek warzywnych i owocowych.