PIECZONE FIGI NA SŁODKO

PIECZONE FIGI NA SŁODKO

Figi to sezonowe owoce, której najlepiej smakują jesienią. Świeże, jak i suszone bogate są w błonnik, witaminy z grupy B, potas, wapń i magnez. Idealnie sprawdzą się jako lekka przekąska w towarzystwie orzechów, słodki dodatek do sałatek lub pieczone i podane z kremem waniliowy, jako deser.

PIECZONE FIGI NA SŁODKO

Składniki:

  • 6 świeżych fig,
  • 1/3 kostki naturalnego tofu,
  • 4 łyżki jogurtu sojowego,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • cukier waniliowy,
  • 8 orzechów włoskich.

Przygotowanie:

1. Figi rozcinamy nożem od góry na 4 części i układamy w naczyniu żaroodpornym.

2. Cynamon mieszamy z ksylitolem w miseczce.

3. Tofu kroimy na nieduże prostokąty i obtaczamy w cynamonie z ksylitolem.

4. Tak przygotowane tofu wkładamy do fig.

5. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

6. Jogurt mieszamy z cukrem waniliowym.

7. Porcję upieczonych fig wykładamy na talerz, na środek kleks z jogurtu i dekorujemy orzechami włoskimi.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *