PIECZONE FIGI NA SŁODKO
Figi to sezonowe owoce, której najlepiej smakują jesienią. Świeże, jak i suszone bogate są w błonnik, witaminy z grupy B, potas, wapń i magnez. Idealnie sprawdzą się jako lekka przekąska w towarzystwie orzechów, słodki dodatek do sałatek lub pieczone i podane z kremem waniliowy, jako deser.
PIECZONE FIGI NA SŁODKO
Składniki:
- 6 świeżych fig,
- 1/3 kostki naturalnego tofu,
- 4 łyżki jogurtu sojowego,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 1 łyżka cynamonu,
- cukier waniliowy,
- 8 orzechów włoskich.
Przygotowanie:
1. Figi rozcinamy nożem od góry na 4 części i układamy w naczyniu żaroodpornym.
2. Cynamon mieszamy z ksylitolem w miseczce.
3. Tofu kroimy na nieduże prostokąty i obtaczamy w cynamonie z ksylitolem.
4. Tak przygotowane tofu wkładamy do fig.
5. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.
6. Jogurt mieszamy z cukrem waniliowym.
7. Porcję upieczonych fig wykładamy na talerz, na środek kleks z jogurtu i dekorujemy orzechami włoskimi.
Smacznego!