BATONY BEZ PIECZENIA Z AMARANTUSEM

BATONY BEZ PIECZENIA Z AMARANTUSEM

Nowy Rok, nowe postanowienia, nowe wyzwania. Nie wiem jak to u Was wygląda, ale u mnie jak nigdy. W tym roku swoje postanowienia spisałam i póki co dobrze mi z nimi idzie. Może dlatego, że dopiero minęło 5 dni nowego roku. Mam jednak nadzieję, że ten stan utrzyma się jak najdłużej. Postanowienia są nasze, więc od nas zależy ich stopień realizacji, a co za tym idzie – SUKCES ich osiągnięcia. Najczęściej postanowienia dotycząca zmiany diety i zwiększenia aktywności fizycznej. Zmiana diety związana jest z ograniczeniem cukru w diecie, który jak wiadomo, korzystnie na nasze organizm i rozmiar ubrań nie działa. Z pomocą dla łasuchów, przychodzą słodycze te przygotowane w domowym zaciszu. Pełne wartościowych produktów i obowiązkowo zdrowszego zamiennika cukru, jakim może być syrop z agawy, daktyli lub klonowy. Batony bez pieczenia z amarantusem, to świetna przekąska to pracy, lub deser do popołudniowej kawy.

BATONY BEZ PIECZENIA Z AMARANTUSEM

Składniki na 6 batoników:

  • 1 szklanka ekspandowanego amarantusa,
  • 1 szklanka ekspandowanej kaszy jaglanej,
  • 4 łyżki wiórek kokosowych,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 2 łyżki stałej części mleka kokosowego,
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini,
  • 3 łyżki syropu z agawy,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady na polewę,
  • odrobina soli.

Przygotowanie:

1. Do miski wsypujemy ekspandowany amarantus, kaszę jaglaną, wiórki kokosowe, cynamon i sól.

2. W garnku umieszczamy olej, mleko kokosowe, syrop z agawy oraz tahini i rozpuszczamy.

3. Do suchych składników wlewamy rozpuszczone składniki i łączymy ze sobą.

4. Z powstałej masy formujemy w dłoni batoniki w kształcie niewielkich prostokątów i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lodówce. Chłodzimy około 3 godzin.

5. W gorącej kąpieli rozpuszczamy czekoladę, następnie w niej moczymy górną część batonika. Chłodzimy przez kolejne 30 minut.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *