BATONY BEZ PIECZENIA Z AMARANTUSEM
Nowy Rok, nowe postanowienia, nowe wyzwania. Nie wiem jak to u Was wygląda, ale u mnie jak nigdy. W tym roku swoje postanowienia spisałam i póki co dobrze mi z nimi idzie. Może dlatego, że dopiero minęło 5 dni nowego roku. Mam jednak nadzieję, że ten stan utrzyma się jak najdłużej. Postanowienia są nasze, więc od nas zależy ich stopień realizacji, a co za tym idzie – SUKCES ich osiągnięcia. Najczęściej postanowienia dotycząca zmiany diety i zwiększenia aktywności fizycznej. Zmiana diety związana jest z ograniczeniem cukru w diecie, który jak wiadomo, korzystnie na nasze organizm i rozmiar ubrań nie działa. Z pomocą dla łasuchów, przychodzą słodycze te przygotowane w domowym zaciszu. Pełne wartościowych produktów i obowiązkowo zdrowszego zamiennika cukru, jakim może być syrop z agawy, daktyli lub klonowy. Batony bez pieczenia z amarantusem, to świetna przekąska to pracy, lub deser do popołudniowej kawy.
BATONY BEZ PIECZENIA Z AMARANTUSEM
Składniki na 6 batoników:
- 1 szklanka ekspandowanego amarantusa,
- 1 szklanka ekspandowanej kaszy jaglanej,
- 4 łyżki wiórek kokosowych,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 2 łyżki stałej części mleka kokosowego,
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini,
- 3 łyżki syropu z agawy,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady na polewę,
- odrobina soli.
Przygotowanie:
1. Do miski wsypujemy ekspandowany amarantus, kaszę jaglaną, wiórki kokosowe, cynamon i sól.
2. W garnku umieszczamy olej, mleko kokosowe, syrop z agawy oraz tahini i rozpuszczamy.
3. Do suchych składników wlewamy rozpuszczone składniki i łączymy ze sobą.
4. Z powstałej masy formujemy w dłoni batoniki w kształcie niewielkich prostokątów i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lodówce. Chłodzimy około 3 godzin.
5. W gorącej kąpieli rozpuszczamy czekoladę, następnie w niej moczymy górną część batonika. Chłodzimy przez kolejne 30 minut.
Smacznego!