CRUMBLE Z JESIENNYMI OWOCAMI

CRUMBLE Z JESIENNYMI OWOCAMI

Crumble to klasyczny deser Wielkiej Brytanii, który narodził się podczas II wojny światowej. Czasy były ciężkie pod kątem dostępności składników, a panie domu, aby dbać o swoich domowników, wpadły na pomysł przygotowania coś na wzór ciasta, ale z mniejszej ilości składników. Moja wersja odbiega lekko od tradycyjnego przepisu, w którym kruszonkę przygotowuje się na bazie masła i mąki. Crumble z jesiennymi owocami to fajny pomysł na deser do popołudniowej kawy lub lekkie śniadanie przed pracą.

CRUMBLE Z JESIENNYMI OWOCAMI

Składniki na 2 porcje:

  • 1 jabłko,
  • 1 mała gruszka,
  • 6 mrożonych truskawek,
  • 10 świeżych malin,
  • 3/4 szklanki płatków owsianych,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 1/3 szklanki mleka owsianego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 1 łyżka syropu z agawy/klonowego,
  • kilka kropel olejku waniliowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie:

1. Jabłka oraz gruszkę kroimy na mniejszą kostkę i wrzucamy na patelnię, dodajemy mrożone truskawki i z cynamonem oraz kardamonem dusimy na patelni.

2. Do lekko podduszonych owoców dodajemy sok z cytryny oraz maliny i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.

3. Podduszone owoce przekładamy do niedużego naczynia żaroodpornego.

4. W misce umieszczamy płatki owsiane, olej kokosowy, mleko oraz syrop z agawy i wszystko razem za pomocą dłoni mieszamy.

5. Gotową kruszonkę z płatków owsianych przekładamy na owoce.

6. Crumble umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 15 min. w 180 st. C.

7. Gotowe crumble z jesiennymi owocami podajemy na ciepło z kubkiem gorącej kawy.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *