CRUMBLE Z JESIENNYMI OWOCAMI

Crumble to klasyczny deser Wielkiej Brytanii, który narodził się podczas II wojny światowej. Czasy były ciężkie pod kątem dostępności składników, a panie domu, aby dbać o swoich domowników, wpadły na pomysł przygotowania coś na wzór ciasta, ale z mniejszej ilości składników. Moja wersja odbiega lekko od tradycyjnego przepisu, w którym kruszonkę przygotowuje się na bazie masła i mąki. Crumble z jesiennymi owocami to fajny pomysł na deser do popołudniowej kawy lub lekkie śniadanie przed pracą.
CRUMBLE Z JESIENNYMI OWOCAMI
Składniki na 2 porcje:
- 1 jabłko,
- 1 mała gruszka,
- 6 mrożonych truskawek,
- 10 świeżych malin,
- 3/4 szklanki płatków owsianych,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 1/3 szklanki mleka owsianego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- 1 łyżka syropu z agawy/klonowego,
- kilka kropel olejku waniliowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie:
1. Jabłka i gruszkę kroimy na mniejszą kostkę. Wrzucamy na patelnię, dodajemy mrożone truskawki z cynamonem i kardamonem dusimy na patelni.
2. Do owoców dodajemy sok z cytryny oraz maliny i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.
3. Podduszone owoce przekładamy do niedużego naczynia żaroodpornego.
4. W misce umieszczamy płatki owsiane, olej kokosowy, mleko oraz syrop z agawy i wszystko razem za pomocą dłoni mieszamy.
5. Gotową kruszonkę z płatków owsianych przekładamy na owoce.
6. Crumble umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 15 min. w 180 st. C.
7. Gotowe crumble z jesiennymi owocami podajemy na ciepło z kubkiem gorącej kawy.
Smacznego!
