PUDDING JAGLANY Z MUSEM Z CZARNEJ PORZECZKI

Uwielbiam spotykać się ze znajomymi przy świeżo zaparzonej kawie, ale obowiązkowo z jakąś zdrową domową przekąską. Szukając pomysłu na szybki deser, pomyślałam, że może czas wykorzystać czarną porzeczkę, którą udało mi się pozbierać latem na wsi. Porzeczki to źródło ogromnej ilości witaminy C, która w okresie zimowym jest niezbędna dla naszego organizmu. Świetnie wspomaga jego pracę i dba o naszą odporność. Zwłaszcza zimą, kiedy za oknem biało a termometr pokazuje minusowe temperatury. Mrożenie owoców, to idealny sposób na przechowywanie letnich zbiorów i przywrócenie wspomnień wakacji w postaci domowych musów, czy koktajli na bazie naszych zbiorów. Mój pudding jaglany z musem z czarnej porzeczki, to nic innego jak płatki jaglane, o których już nie raz pisałam, ugotowane na mleku kokosowym z dodatkiem wanilii, w towarzystwie musu i gorzkiej czekolady.

- 6 łyżek płatków jaglanych,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 1 szklanka czarnych porzeczek,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 3 krople olejku waniliowego,
- 4 kostki gorzkiej czekolady,
- szczypta soli.
3. Gotowy pudding dzielimy na cztery części, na dno szklanki wykładamy pierwszą część puddingu, następnie część musu, kolejno pudding a na niego mus. Tak przygotowujemy dwie szklanki.
4. Gotowy pudding dekorujemy kleksem śmietany kokosowej i czekoladą.
Smacznego!