WEGAŃSKA BEZGLUTENOWA TARTA Z FARSZEM SZPINAKOWYM

WEGAŃSKA BEZGLUTENOWA TARTA Z FARSZEM SZPINAKOWYM

Dużo osób nie przygotowuje tart na tradycyjnym kruchym cieśnie, tylko bazuje na gotowym cieście francuskim. Zaczęłam się zastanawiać nad tym z czego to wynika, i wydaje mi się, że dużo osób myśli, że zrobienie kruchego ciasta jest dużym wyzwaniem i problem. Ja osobiście bardzo lubię kruche ciasto, zarówno przygotowane na słodko jak i na słono. Jeśli używam tradycyjnych mąk glutenowych, to kruche ciasto nie stanowi problemu. Inaczej to wygląda, jeśli chodzi o mąki bezglutenowe. Obecnie zaczęłam z nimi eksperymentować. To już moje kolejne podejście i na szczęście zakończone sukcesem. Zazwyczaj bardzo się kruszyło, albo wychodziło twarde. Pewnie to była wina źle dobranych proporcji. Wnioski ze wszystkich prób: jak zwiększamy porcję mąki to jednocześnie należy zwiększyć ilość wybranego tłuszczu. Wegańska bezglutenowa tarta z farszem szpinakowym, to dobry pomysł na kolację zarówno na ciepło jak i zimno.

Składniki:

Na ciasto:

  • pół szklanki mąki ryżowej,
  • pół szklanki mąki gryczanej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • pół kostki margaryny roślinnej,
  • 3 łyżki mleka kokosowego,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • sól.

Na farsz:

  • pół opakowania mrożonego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oleju od suszonych pomidorów,
  • 4 posiekane suszone pomidory,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 5 łyżek jogurtu sojowo-kokosowego,
  • kilka marynowanych białych szparag,
  • kilka pomidorów koktajlowych,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • sól oraz pieprz.

Przygotowanie:

1. Mąki przesiewamy wraz z solą na stolnicę.

2. Do mąk dodajemy margarynę, mleko kokosowe, sól oraz wodę i zagniatamy ciasto.

3. Ciasto przekładamy do okrągłej blaszki wysmarowanej olejem kokosowym. Spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Na patelni rozgrzewamy olej od pomidorów, wrzucamy szpinak i smażymy.

5. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory suszone oraz sól i pieprz.

6. W miseczce mieszamy mleko wraz z octem i odstawiamy na 3 minuty. Po tym czasie dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz gałkę muszkatołową i mieszamy.

7. Do usmażonego szpinaku dodajemy jogurt oraz mleko z mąka i razem mieszając wszystko, chwilę smażymy do momentu uzyskania gęstego sosu.

8. Na podpieczony spód przekładamy masę szpinakową i pieczemy kolejne 15 minut.

9. Na przestudzoną tartę układamy pokrojone szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Dekorujemy natką pietruszki.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *