DROŻDŻOWE SEROWE RACUCHY Z TOFU

DROŻDŻOWE SEROWE RACUCHY Z TOFU

Podstawa dobrego dnia, to smaczne i zdrowe śniadanie. Jak zdążyliście zauważyć, u mnie najczęściej goszczą śniadania na słodko. W tygodniu głównie owsianki lub jaglanki, a w weekendy obowiązkowo placuszki, gofry lub naleśniki. Na moim blogu pojawiają się w przeróżnych kombinacjach smakowych. Nie są skomplikowane, jeśli chodzi o ich przygotowanie. Ostatnio będąc na moim pierwszy wywiadzie, który już niedługo pojawi się na moim Intagramie uświadomiłam sobie, że dzięki mojej ukochanej babci, z którą w tym roku musiałam się pożegnać, tak bardzo polubiłam śniadania na słodko. To ona zaraziła mnie pasją i smakiem do nich, dlatego tak często się u mnie pojawiają. Cieszę się, że mogłam od niej czerpać wiedzę i inspiracje, którymi się teraz z Wami dziele.

DROŻDŻOWE SEROWE RACUCHY Z TOFU

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 kostka tofu naturalnego,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 szklanki mleka owsianego,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • sól,
  • ulubiony dżem.

Przygotowanie:

1. Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy cukrem, wlewamy 2 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawimy na 10 minut.

2. Tofu umieszczamy w pojemniku blendera i wraz z syropem klonowym i 3 łyżkami mleka, miksujemy na gładki krem.

3. Pozostałą część mąki przesiewamy do miski, wlewamy mleko, łyżkę oleju, krem z tofu, rozczyn i mieszamy.

4. Na suchą patelnię nakładamy 2 łyżki ciasta i smażymy po 4 minuty, każdą ze stron.

5. Racuchy powinny wyjść większe od tych tradycyjnych. Ciepłe podajemy z ulubionym dżemem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *