DROŻDŻOWE SEROWE RACUCHY Z TOFU

Podstawa dobrego dnia, to smaczne i zdrowe śniadanie. Jak zdążyliście zauważyć, u mnie najczęściej goszczą śniadania na słodko. W tygodniu głównie owsianki lub jaglanki, a w weekendy obowiązkowo placuszki, gofry lub naleśniki. Na moim blogu pojawiają się w przeróżnych kombinacjach smakowych. Nie są skomplikowane, jeśli chodzi o ich przygotowanie. Ostatnio będąc na moim pierwszy wywiadzie, który już niedługo pojawi się na moim Intagramie uświadomiłam sobie, że dzięki mojej ukochanej babci, z którą w tym roku musiałam się pożegnać, tak bardzo polubiłam śniadania na słodko. To ona zaraziła mnie pasją i smakiem do nich, dlatego tak często się u mnie pojawiają. Cieszę się, że mogłam od niej czerpać wiedzę i inspiracje, którymi się teraz z Wami dziele.
DROŻDŻOWE SEROWE RACUCHY Z TOFU
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 kostka tofu naturalnego,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 25g świeżych drożdży,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/2 szklanki mleka owsianego,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- sól,
- ulubiony dżem.
Przygotowanie:
1. Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy cukrem, wlewamy 2 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawimy na 10 minut.
2. Tofu umieszczamy w pojemniku blendera i wraz z syropem klonowym i 3 łyżkami mleka, miksujemy na gładki krem.
3. Pozostałą część mąki przesiewamy do miski, wlewamy mleko, łyżkę oleju, krem z tofu, rozczyn i mieszamy.
4. Na suchą patelnię nakładamy 2 łyżki ciasta i smażymy po 4 minuty, każdą ze stron.
5. Racuchy powinny wyjść większe od tych tradycyjnych. Ciepłe podajemy z ulubionym dżemem.
Smacznego!
