GOFRY Z CUKINII ZE ŚWIEŻYMI WARZYWAMI
Gofry to przede wszystkim, dla wszystkich nieodłączny element wyjazdu nad morze. Słodkie najczęściej ze świeżymi owocami i bitą śmietaną. Sama bardzo uwielbiam gofry, ale raczej stawiam na te przygotowane w domu. Pomyślałam, że może by tak spróbować gofry, ale w wersji wytrawnej. W weekend w odwiedzinach miałam u siebie mamę, która uważa, że śniadanie musi być treściwe i zazwyczaj na słono, bo na słodko to tylko jako przekąska do kawy. Więc przyszedł czas na znalezienie złotego środka, aby dogodzić każdym kubkom smakowym. U mnie w weekend rządzą śniadania na słodko, więc ja jadłam z dżemem, a mama ze świeżymi warzywami.
GOFRY Z CUKINII ZE ŚWIEŻYMI WARZYWAMI
Składniki na 4 sztuki:
- 1/2 sztuki cukinii,
- 6 łyżek mąki ryżowej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki siemienia lnianego rozpuszczonego w 6 łyżkach ciepłej wody,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Do podania:
- garść szpinaku,
- papryka czerwona,
- wegańska feta.
Przygotowanie:
1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy resztę składników na ciasto oprócz oleju i łączymy ze sobą.
2. Gotowe ciasto odstawiamy na około 10 minut.
3. Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem rzepakowym i wylewamy część ciasta, pieczemy około 5 minut. Postępujemy tak z resztą ciasta.
4. Gofry przekładamy na talerz, układamy szpinak, paprykę pokrojoną w paski oraz fetę.
Smacznego!