GOFRY Z CUKINII ZE ŚWIEŻYMI WARZYWAMI

GOFRY Z CUKINII ZE ŚWIEŻYMI WARZYWAMI

Gofry to przede wszystkim, dla wszystkich nieodłączny element wyjazdu nad morze. Słodkie najczęściej ze świeżymi owocami i bitą śmietaną. Sama bardzo uwielbiam gofry, ale raczej stawiam na te przygotowane w domu. Pomyślałam, że może by tak spróbować gofry, ale w wersji wytrawnej. W weekend w odwiedzinach miałam u siebie mamę, która uważa, że śniadanie musi być treściwe i zazwyczaj na słono, bo na słodko to tylko jako przekąska do kawy. Więc przyszedł czas na znalezienie złotego środka, aby dogodzić każdym kubkom smakowym. U mnie w weekend rządzą śniadania na słodko, więc ja jadłam z dżemem, a mama ze świeżymi warzywami.

GOFRY Z CUKINII ZE ŚWIEŻYMI WARZYWAMI

Składniki na 4 sztuki:

  • 1/2 sztuki cukinii,
  • 6 łyżek mąki ryżowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki siemienia lnianego rozpuszczonego w 6 łyżkach ciepłej wody,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Do podania:

  • garść szpinaku,
  • papryka czerwona,
  • wegańska feta.

Przygotowanie:

1. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy resztę składników na ciasto oprócz oleju i łączymy ze sobą.

2. Gotowe ciasto odstawiamy na około 10 minut.

3. Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy olejem rzepakowym i wylewamy część ciasta, pieczemy około 5 minut. Postępujemy tak z resztą ciasta.

4. Gofry przekładamy na talerz, układamy szpinak, paprykę pokrojoną w paski oraz fetę.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *