PLACUSZKI KUKURYDZIANE NA MLEKU SOJOWYM

PLACUSZKI KUKURYDZIANE NA MLEKU SOJOWYM

W wolne dni, zawsze staram się znaleźć chwilę dla siebie. Na rzeczy dla siebie, na które w ciągu tygodnia zazwyczaj mam brak czasu. Moment dla mnie, to moment w którym nikt nie może mi przeszkadzać. W ciągu weekendu, sobota to taki dzień, który lubię najbardziej. Powolny poranek, z pysznym śniadaniem, aromatyczną kawą i ulubioną gazetą. Dzisiaj miałam dylemat czy postawić na wytrawne śniadanie czy wybrać coś na słodko. Rozum mówił coś innego- po wytrawnych śniadaniach jestem dłużej najedzona, ale jednak wybrało łakomstwo i ochota na słodkie śniadanie. A na słodko śniadanie, to obowiązkowo placuszki. Postawiłam na bezglutenowe, które w moim odczuciu są delikatniejsze i zdecydowanie lepiej się prezentują. Kolor zawdzięczają mące kukurydzianej, która jest żółta i bez dodatku kurkumy, otrzymują tak piękny kolor. Placuszki kukurydziane na mleku sojowym smakują najlepiej ze świeżymi owocami i ulubionym masłem orzechowym.

PLACUSZKI KUKURYDZIANE NA MLEKU SOJOWYM

Składniki:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka siemienia lnianego rozpuszczonego w 2 łyżkach gorącej wody,
  • 1/2 szklanki mleka sojowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • szczypta soli.

Do podania:

  • ananas,
  • garść borówek,
  • kilka łyżek jogurtu sojowego,
  • masło orzechowe,
  • garść pestek dyni.

Przygotowanie:

1. Do miski przesiewamy mąki oraz sól i proszek do pieczenia, następnie dodajemy papkę z siemienia lnianego oraz mleko sojowe, cukier, syrop klonowy i wszystko razem mieszkamy.

2. Gotowe ciasto odstawiamy na około 10 minut.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron.

4. Gotowe placuszki kukurydziane podajemy z masłem orzechowym, jogurtem i owocami.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *