GOFRY Z JOGURTEM I OWOCAMI

GOFRY Z JOGURTEM I OWOCAMI

Gofry są przepyszne. Chociaż czasami bywają wyzwaniem, ponieważ potrafią zrobić psikusa i zamiast pięknych i wyrośniętych, mamy gumowate i płaskie jak podeszwa. Sekret tkwi w odpowiedniej proporcji składników z których je przygotowujemy.

GOFRY Z JOGURTEM I OWOCAMI

Składniki:

  • 8 łyżek mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Do podania:

  • 4 łyżki waniliowego jogurt sojowy,
  • kiwi,
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego.

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy ksylitol oraz sól.

2. Do miski wlewamy mleko oraz olej i mieszkamy do uzyskania dość gęstego ciasta.

3. Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy delikatnie olejem i wlewamy porcję ciasta. Pieczemy 5 minut.

4. Gotowe gofry smarujemy jogurtem, dżemem i układamy kiwi.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *