GOFRY Z JOGURTEM I OWOCAMI

Gofry są przepyszne. Chociaż czasami bywają wyzwaniem, ponieważ potrafią zrobić psikusa i zamiast pięknych i wyrośniętych, mamy gumowate i płaskie jak podeszwa. Sekret tkwi w odpowiedniej proporcji składników z których je przygotowujemy.
GOFRY Z JOGURTEM I OWOCAMI
Składniki:
- 8 łyżek mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Do podania:
- 4 łyżki waniliowego jogurt sojowy,
- kiwi,
- 2 łyżki dżemu wiśniowego.
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy ksylitol oraz sól.
2. Do miski wlewamy mleko oraz olej i mieszkamy do uzyskania dość gęstego ciasta.
3. Rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy delikatnie olejem i wlewamy porcję ciasta. Pieczemy 5 minut.
4. Gotowe gofry smarujemy jogurtem, dżemem i układamy kiwi.
Smacznego!
