NALEŚNIKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM
W tym roku urlop spędzam w słonecznej i pięknej Hiszpanii. Zdecydowanie stawiam na urlop poza sezonem. Głównie ze względu na fakt, że w październiku/listopadzie w Polsce jest już zimno, a w innych Państwach jeszcze porządnie świeci słońce, tak jak to jest teraz w Hiszpanii. Pierwszą część spędziłam w hotelu, a kolejną w apartamencie w którym mam wypasioną kuchnię i mogę w niej trochę porządzić. A jak to u mnie bywa, jak wolny dzień to obowiązkowo śniadanie na słodko, więc takie i dzisiaj się u mnie pojawiło. Naleśniki w sosie pomarańczowym wyszły bardzo delikatne i sycące.
NALEŚNIKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 1/2 wody gazowanej,
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 2 pomarańcze,
- 1 szklanka soku pomarańczowego,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 1 opakowanie jogurtu kokosowego,
- 1 opakowanie naturalnego tofu,
- 1 łyżka syropu klonowego.
Przygotowanie:
1. Mąkę łączymy z olejem rzepakowym, mlekiem, wodą i miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 10 minut.
2. Na suchą patelnie nakładamy porcję ciasta i smażymy po kilka minut każdą ze stron. Tak postępujemy z pozostały ciastem.
3. Tofu miksujemy na gładki serek z dodatkiem jogurtu i syropu klonowego.
4. Naleśniki smarujemy przygotowanym twarożkiem i składamy w trójkąty.
5. Pomarańcze obieramy i w miarę możliwości pozbywamy się białych skórek i błonek, następnie kroimy na mniejsze części.
6. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ksylitol i chwilę podsmażamy. Dodajemy pomarańcze, sok oraz naleśniki i smażmy po 6 minut każdą ze stron naleśnika.
Smacznego!