ORKISZOWE PLACUSZKI Z TARTYM JABŁKIEM
Na każdym kroku słyszymy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który dostarcza nam energii na cały dzień. Najmodniejsze śniadanie dzisiejszych czasów to chyba owsianka na różne sposoby. Jednak ileż można jeść owsiankę? Sam jestem jej ogromną fanką, jednak co jakiś czas warto zamiast owsianki czy zwykłej kanapki, zaserwować sobie coś lepsze a zarazem wartościowego i mogę szczerze powiedzieć, że smaczniejszego niż miska płatków z owocami czy bakaliami. Orkisz to zdrowsza odmiana znanej chyba wszystkim pszenicy. Dostarcza dość sporą dawkę błonnika, białka oraz węglowodany złożone, które napełniają nasz brzuch na dłużej. Orkiszowe placuszki z tartym jabłkiem to pomysł idealny na wykorzystanie orkiszu.
ORKISZOWE PLACUSZKI Z TARTYM JABŁKIEM
Składniki na 10 sztuk:
- 4 łyżki mąki orkiszowej,
- 1 duże jajko,
- 1 duże jabłko,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ksylitolu,
- 1/2 łyżki oleju kokosowego,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Mąkę orkiszową umieszczamy w misce, wbijamy jajko, dodajemy tarte na grubych oczkach jabłko, cynamon, proszek do pieczenia, sól i wszystko razem łączymy za pomocą łyżki.
2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego, porcję ciasta nakładamy łyżką na patelnie i smażymy 2-3 minuty każdą ze stron. Smażymy do momentu wykorzystania całego ciasta.
3. Placuszki układamy na talerz, podsypujemy mielony ksylitolem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Wskazówka: placuszki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z dodatkiem domowej konfitury z truskawek lub masłem orzechowym.