KOKOSOWE PLACUSZKI Z NASIONAMI CHIA 

KOKOSOWE PLACUSZKI Z NASIONAMI CHIA 
Placuszki chyba nigdy mi się nie znudzą. Dobre na każdą porę dnia i roku. Niezależnie, czy mamy jesienny poranek czy wakacyjny wieczór. Lekko chrupiące, a zarazem miękkie i rozpływające się w ustach. Przepisów na placuszki jest bardzo dużo, odpowiednia ilość suchych składników do mokrych, tworzy jednolitą całość. Jeszcze tylko ulubione dodatki w postaci owoców, kremów czy zwykłego cukru pudru a pełnowartościowy posiłek gotowy. Kokosowe placuszki z nasionami chia są dobrym pomysłem na śniadanie poza domem czy jako fajna przekąska w ciągu dnia. Proste przepisy bywają często ratunkiem dla naszego zabieganego trybu życia.

KOKOSOWE PLACUSZKI Z NASIONAMI CHIA

Składniki na 8 sztuk:

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżka mąki kokosowej,
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy,
  • 1 banan,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki ksylitolu,
  • 3 krople olejku waniliowego,
  • 1/2 łyżki oleju kokosowego,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:  
 

1. Mąkę kukurydzianą, kokosową oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski.

2. Do mąk dodajemy sok pomarańczowy, nasiona chia, banana, olejek waniliowy oraz szczyptę soli i miksujemy mikserem. Odstawiamy na 5 minut do połączenia się składników.

3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego. Następnie porcję ciasta nakładamy łyżką i smażymy 2-3 minuty każdą ze stron. Smażymy do momentu wykorzystania całego ciasta.

4. Placuszki układamy na talerz, podajemy z ulubionym dżemem lub jogurtem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *