KOKOSOWE PLACUSZKI Z NASIONAMI CHIA
Placuszki chyba nigdy mi się nie znudzą. Dobre na każdą porę dnia i roku. Niezależnie, czy mamy jesienny poranek czy wakacyjny wieczór. Lekko chrupiące, a zarazem miękkie i rozpływające się w ustach. Przepisów na placuszki jest bardzo dużo, odpowiednia ilość suchych składników do mokrych, tworzy jednolitą całość. Jeszcze tylko ulubione dodatki w postaci owoców, kremów czy zwykłego cukru pudru a pełnowartościowy posiłek gotowy. Kokosowe placuszki z nasionami chia są dobrym pomysłem na śniadanie poza domem czy jako fajna przekąska w ciągu dnia. Proste przepisy bywają często ratunkiem dla naszego zabieganego trybu życia.
KOKOSOWE PLACUSZKI Z NASIONAMI CHIA
Składniki na 8 sztuk:
- 3 łyżki mąki kukurydzianej,
- 1 łyżka mąki kokosowej,
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy,
- 1 banan,
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżki ksylitolu,
- 3 krople olejku waniliowego,
- 1/2 łyżki oleju kokosowego,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Mąkę kukurydzianą, kokosową oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski.
2. Do mąk dodajemy sok pomarańczowy, nasiona chia, banana, olejek waniliowy oraz szczyptę soli i miksujemy mikserem. Odstawiamy na 5 minut do połączenia się składników.
3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego. Następnie porcję ciasta nakładamy łyżką i smażymy 2-3 minuty każdą ze stron. Smażymy do momentu wykorzystania całego ciasta.
4. Placuszki układamy na talerz, podajemy z ulubionym dżemem lub jogurtem.
Smacznego!