RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM
Drożdżowe racuchy to dla większości z nas smaki dzieciństwa. Te puszyste placuszki pełne jabłek smakują zarówno tym mniejszym, jak i większym smakoszom słodkich śniadań lub kolacji. Sekretem ich puszystości jest odpowiednio przygotowany rozczyn na bazie świeżych drożdży, cukru, ciepłego mleka i mąki oraz czas, który jest potrzebny do wyrośnięcia. Raz spróbujecie i gwarantujemy, że już tylko takie racuszki będziecie robić.
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 25g świeżych drożdży,
- 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- kilka kropel olejku waniliowego,
- 1 duże jabłko,
- sól.
Przygotowanie:
1. Drożdże kruszymy do miski i posypujemy cukrem, wlewamy 5 łyżek ciepłego mleka i mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy ksylitol, łyżkę oleju, pozostałe mleko, olejek waniliowy, sól oraz rozczyn i mieszamy.
3. Jabłko obieramy i kroimy w dość drobną kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy. Ostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcję ciasta i smażmy po 3 minuty, każdą ze stron. Tak postępujemy z pozostałym ciastem.
5. Podajemy na ciepło.
Smacznego!