RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM

Drożdżowe racuchy to dla większości z nas smaki dzieciństwa. Te puszyste placuszki pełne jabłek smakują zarówno tym mniejszym, jak i większym smakoszom słodkich śniadań lub kolacji. Sekretem ich puszystości jest odpowiednio przygotowany rozczyn na bazie świeżych drożdży, cukru, ciepłego mleka i mąki oraz czas, który jest potrzebny do wyrośnięcia. Raz spróbujecie i gwarantujemy, że już tylko takie racuszki będziecie robić.

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • kilka kropel olejku waniliowego,
  • 1 duże jabłko,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Drożdże kruszymy do miski i posypujemy cukrem, wlewamy 5 łyżek ciepłego mleka i mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy ksylitol, łyżkę oleju, pozostałe mleko, olejek waniliowy, sól oraz rozczyn i mieszamy.

3. Jabłko obieramy i kroimy w dość drobną kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy. Ostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

4. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcję ciasta i smażmy po 3 minuty, każdą ze stron. Tak postępujemy z pozostałym ciastem.

5. Podajemy na ciepło.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *