WANILIOWE PLACUSZKI Z BANANOWYM MUSEM
O nie, nigdy łasuchem nie byłam. Kiedyś śniadanie na słodko było nie do przyjęcia. Aktualnie, jest wręcz odwrotnie. Wytrawne śniadanie to już wyższa konieczność- owsianka, jaglanka a przede wszystkim placuszki, gofry lub naleśniki to śniadanie dla mnie numer jeden. Bardzo lubię testować różne połączenia, staram się zawsze dodać nowy dodatek w postaci mąki, olejku czy też owocu. Wszystko zależy od tego co mam w swoich zapasach i na co mam ochotę w danym dniu. Co jak co, ale placki jest ciężko zepsuć- trochę mąki, jakiś owoc, orzechy i do tego mokry składnik w postaci jogurtu lub roślinnego mleka. Czyli diabeł tkwi w prostocie wykonania i ilości składników.
WANILIOWE PLACUSZKI Z BANANOWYM MUSEM
- 4 łyżki mąki owsianej,
- 2 łyżki budyniu waniliowego,
- 1 jogurt sojowy o smaku wanilii,
- 2 łyżeczki zmielonego siemienia + 2 łyżki letniej wody, wymieszane i odstawione na kilka minut
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ksylitolu,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- szczypta soli.
Do podania:
- 1 banan,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki ulubionego masła orzechowego.