WANILIOWE PLACUSZKI Z BANANOWYM MUSEM 

WANILIOWE PLACUSZKI Z BANANOWYM MUSEM 

O nie, nigdy łasuchem nie byłam. Kiedyś śniadanie na słodko było nie do przyjęcia. Aktualnie, jest wręcz odwrotnie. Wytrawne śniadanie to już wyższa konieczność- owsianka, jaglanka a przede wszystkim placuszki, gofry lub naleśniki to śniadanie dla mnie numer jeden. Bardzo lubię testować różne połączenia, staram się zawsze dodać nowy dodatek w postaci mąki, olejku czy też owocu. Wszystko zależy od tego co mam w swoich zapasach i na co mam ochotę w danym dniu. Co jak co, ale placki jest ciężko zepsuć- trochę mąki, jakiś owoc, orzechy i do tego mokry składnik w postaci jogurtu lub roślinnego mleka. Czyli diabeł tkwi w prostocie wykonania i ilości składników.

WANILIOWE PLACUSZKI Z BANANOWYM MUSEM

Składniki na 10 sztuk:

  • 4 łyżki mąki owsianej,
  • 2 łyżki budyniu waniliowego,
  • 1 jogurt sojowy o smaku wanilii,
  • 2 łyżeczki zmielonego siemienia + 2 łyżki letniej wody, wymieszane i odstawione na kilka minut
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ksylitolu,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • szczypta soli.

 Do podania: 

  • 1 banan,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki ulubionego masła orzechowego.
Przygotowanie:

1. Mąkę owsianą przesiewamy wraz z proszkiem i budyniem do miski a następnie dodajemy sól.

2. Do mąki dodajemy ksylitol, siemię lniane wymieszane z ciepłą wodą oraz jogurt. Wszystko energicznie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 5 minut.

3. Jabłko oraz banana obieramy i za pomocą blendera miksujemy na mus.

4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, porcję ciasta nakładamy łyżką na patelnie i smażymy 2-3 minuty każdą ze stron. Smażymy do momentu wykorzystania całego ciasta.

5. Usmażone placuszki przekładamy na talerze, podajemy z musem i masłem orzechowym.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *