TOFUCZNICA ZE SZPINAKIEM 

 TOFUCZNICA ZE SZPINAKIEM 

Tofucznica dla jednych nic specjalnego, a dla innych śniadanie zjadane pięć razy w tygodniu w porywach do siedmiu- dobrze, że nie ma więcej dni tygodni bo pewnie i w ósmy dzień tofucznicę zjadłabym na śniadanie. Tofucznica to nic innego jak wegańska wersja jajecznicy, która podobnie jak jajecznicę przygotowuje się w ekspresowym tempie, a efekt końcowy potrafi zachwycić niejednego krytyka kulinarnego. Dowolność doboru dodatków zależy tak na prawdę od naszych preferencji i zasobów lodówki. Osobiście najbardziej smakuje mi z dodatkiem cebuli oraz szpinaku z tostem posmarowanym hummusem.

TOFUCZNICA ZE SZPINAKIEM 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 kostka naturalnego tofu,
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • kilka łyżek wody,
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli,
  • szczypta pieprzu.

Do podania: 

  • pół czerwonej papryki,
  • 2 kromki ulubionego pieczywa,
  • 1 łyżka hummusu.
Przygotowanie:  

1. Na patelnię wlewamy olej, następnie wrzucamy cebule i smażymy do momentu zarumienia się cebuli.

2. Do podsmażonej cebuli wrzucamy pokruszone w dłoniach tofu i smażymy z dodatkiem soli oraz pieprzu. Kolejno wlewamy wodę, dodajemy szpinak oraz płatki drożdżowe. Smażymy do momentu odparowania wody.

3. Usmażoną tofucznice przekładamy na talerz. Pieczywo smarujemy pastą i zajadamy z dodatkiem papryki.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *