TOFUCZNICA ZE SZPINAKIEM
Tofucznica dla jednych nic specjalnego, a dla innych śniadanie zjadane pięć razy w tygodniu w porywach do siedmiu- dobrze, że nie ma więcej dni tygodni bo pewnie i w ósmy dzień tofucznicę zjadłabym na śniadanie. Tofucznica to nic innego jak wegańska wersja jajecznicy, która podobnie jak jajecznicę przygotowuje się w ekspresowym tempie, a efekt końcowy potrafi zachwycić niejednego krytyka kulinarnego. Dowolność doboru dodatków zależy tak na prawdę od naszych preferencji i zasobów lodówki. Osobiście najbardziej smakuje mi z dodatkiem cebuli oraz szpinaku z tostem posmarowanym hummusem.
TOFUCZNICA ZE SZPINAKIEM
- 1 kostka naturalnego tofu,
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
- garść świeżego szpinaku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- kilka łyżek wody,
- 1/2 łyżeczki czarnej soli,
- szczypta pieprzu.
Do podania:
- pół czerwonej papryki,
- 2 kromki ulubionego pieczywa,
- 1 łyżka hummusu.
3. Usmażoną tofucznice przekładamy na talerz. Pieczywo smarujemy pastą i zajadamy z dodatkiem papryki.
Smacznego!