OMLET Z MĄKI Z CIECIERZYCY I SOJOWYMI BOCZNIAKAMI

OMLET Z MĄKI Z CIECIERZYCY I SOJOWYMI BOCZNIAKAMI

Pisanie nigdy nie było moją mocną stroną – co innego, jeśli chodzi o mówienie. Odkąd pamiętam, zawsze słyszałam czy to od mamy, babci czy znajomych- Aga ale z Ciebie gaduła i tak mi już zostało. Czy uważam to za wadę? Hmm… myślę, że absolutnie nie. Inaczej sprawa się ma, jeśli chodzi o pisanie. Rozprawki, opowiadania czy felietony były moją największą zmorą z czasów szkolnych. Choćbym nie wiem jak się starała, to zawszę trójkę maksymalnie z takich rzeczy dostawałam. No cóż, bywa, nic na to nie poradzę. Dlatego nad pisaniem bloga długo myślałam, dzisiaj mija rok odkąd zaczęłam dzielić się z wami moją największą pasją, jaką jest gotowanie. Póki co, to tylko pasja, ale kto wie, może zamieni się kiedyś w coś poważniejszego. Pomysłów mam multum, zdjęć potraw, które przyrządzam każdego dnia dla siebie czy moich bliskich jest tak dużo, że już czasami nie pamiętam co to było za danie i z czego je zrobiłam (śmiech :D). Może przyjdzie taki czas, że wena na wstęp do przepisu sama będzie przychodzić i posty częściej do Was dotrą. Tym czasem dzisiaj, podrzucam przepis na szybki, ale za to obłędnie pyszny omlet w wersji wegańskiej z sojowymi boczniakami i moją ukochaną pastą jaką jest hummus. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu i będzie często u Was gościł.

OMLET Z MĄKI Z CIECIERZYCY I SOJOWYMI BOCZNIAKAMI

Składniki na 1 porcja:

  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Do podania:

  • 5 boczniaków,
  • 1 łyżeczka ulubionej pasty warzywnej,
  • 1/2 sztuki czerwonej papryki,
  • garść rukoli,
  • świeża bazylia,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  •  szczypta słodkiej papryki,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

1. Mąkę z ciecierzycy mieszamy z kurkumą, solą oraz proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy oliwę z oliwek oraz wodę i mieszkamy na dość gęste ciasto. Odstawiamy na 10 minut.

2. Boczniaki myjemy i kroimy w paski, łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni i wrzucamy boczniaki. W miseczce mieszamy przyprawy z sosem sojowym, a następnie wlewamy do boczniaków i smażymy około 10 minut.

3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy wcześniej przygotowane ciasto na omlet, smażymy około 5 minut każdą ze stron.

4. Usmażony omlet przekładamy na talerz, smakujemy ulubioną pastą (u mnie hummus), układamy rukolę, paprykę pokrojoną w większą kostkę, dekorujemy listkami bazylii.

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *