OMLET Z MĄKI Z CIECIERZYCY I SOJOWYMI BOCZNIAKAMI
Pisanie nigdy nie było moją mocną stroną – co innego, jeśli chodzi o mówienie. Odkąd pamiętam, zawsze słyszałam czy to od mamy, babci czy znajomych- Aga ale z Ciebie gaduła i tak mi już zostało. Czy uważam to za wadę? Hmm… myślę, że absolutnie nie. Inaczej sprawa się ma, jeśli chodzi o pisanie. Rozprawki, opowiadania czy felietony były moją największą zmorą z czasów szkolnych. Choćbym nie wiem jak się starała, to zawszę trójkę maksymalnie z takich rzeczy dostawałam. No cóż, bywa, nic na to nie poradzę. Dlatego nad pisaniem bloga długo myślałam, dzisiaj mija rok odkąd zaczęłam dzielić się z wami moją największą pasją, jaką jest gotowanie. Póki co, to tylko pasja, ale kto wie, może zamieni się kiedyś w coś poważniejszego. Pomysłów mam multum, zdjęć potraw, które przyrządzam każdego dnia dla siebie czy moich bliskich jest tak dużo, że już czasami nie pamiętam co to było za danie i z czego je zrobiłam (śmiech :D). Może przyjdzie taki czas, że wena na wstęp do przepisu sama będzie przychodzić i posty częściej do Was dotrą. Tym czasem dzisiaj, podrzucam przepis na szybki, ale za to obłędnie pyszny omlet w wersji wegańskiej z sojowymi boczniakami i moją ukochaną pastą jaką jest hummus. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu i będzie często u Was gościł.
OMLET Z MĄKI Z CIECIERZYCY I SOJOWYMI BOCZNIAKAMI
Składniki na 1 porcja:
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Do podania:
- 5 boczniaków,
- 1 łyżeczka ulubionej pasty warzywnej,
- 1/2 sztuki czerwonej papryki,
- garść rukoli,
- świeża bazylia,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta słodkiej papryki,
- sól, pieprz.
1. Mąkę z ciecierzycy mieszamy z kurkumą, solą oraz proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy oliwę z oliwek oraz wodę i mieszkamy na dość gęste ciasto. Odstawiamy na 10 minut.
2. Boczniaki myjemy i kroimy w paski, łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni i wrzucamy boczniaki. W miseczce mieszamy przyprawy z sosem sojowym, a następnie wlewamy do boczniaków i smażymy około 10 minut.
3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy wcześniej przygotowane ciasto na omlet, smażymy około 5 minut każdą ze stron.