WEGAŃSKIE SERNICZKI Z PATELNI
Serniki to najlepsze ciasto jakie może być. Pyszne pieczone, gotowane lub na zimno. Uwielbiam je za ich smak. Zaczęłam się zastanawiać, czy takich serniczków nie przygotować na śniadanie, a dla przyśpieszenia. Zamiast piekarnika, użyłam patelni. Puszyste, słodkie i do tego bardzo treściwe. Wręcz idealne na weekendowe śniadanie. Wegańskie serniczki z patelni dobrze smakują w połączeniu z ulubionym dżemem i masłem orzechowy.
WEGAŃSKIE SERNICZKI Z PATELNI
Składniki:
- 1 kostka naturalnego tofu,
- 4 łyżki kaszy manna,
- 1 banan,
- 3 łyżki mleka sojowego,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Do podania:
- 3 łyżki dżemu truskawkowego,
- 2 łyżki masła orzechowego.
Przygotowanie:
1. Tofu, banana, kaszę manną, mleko, olej i proszek miksujemy na gładkie ciasto.
2. Serniczki smażymy na suchej patelni, po 4 minuty każdą ze stron.
3. Usmażone serniczki podajemy z dżemem i masłem orzechowym.
Smacznego!