ZUPA KREM POMARAŃCZOWA OGÓRKOWA

ZUPA KREM POMARAŃCZOWA OGÓRKOWA
Nie wiem jak wy, ale ja latem bardzo często jadam zupy, czy to w tradycyjnej formie czy też w formie kremu z grzankami lub z jakąś ulubioną kaszą. Chociaż zupa kojarzy się z czymś bardzo rozgrzewający w zimowe dni, to jednak latem właśnie stawiam na zupy. Dlaczego? A no właśnie daleko, że ciepłe napoje czy posiłki zdecydowanie lepiej gaszą pragnienie niż lemoniada z ogromną ilością lodu. Gdy przychodzi lato, apetyt jest zdecydowanie mniejszy. Stawiamy wtedy na owoce, lekkie przekąski lub lody w okolicznych lodziarniach- ale ich to na pewno do wartościowych posiłków bym nie zaliczyła, natomiast do smacznych i obowiązkowych latem już tak. Zupę stosunkowo szybko można przygotować, bazując na sezonowych warzywach, których latem na pewno nam nie brakuje. Dzisiejsza propozycja to połączenie świeżych i słodkich pomidorów z kwaśnym i bardzo zdrowym ogórkiem kiszonym.

ZUPA KREM POMARAŃCZOWA OGÓRKOWA

Składniki na 2 porcje:

  • 2 duże pomidory malinowe czerwone,
  • 1duży pomidor żółty,
  • 1/3 sztuki selera,
  • 400ml buliony warzywnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/3 szklanki wody z kiszonych ogórków,
  • 2 ogórki kiszone,
  • kawałek pora,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 gałązki świeżej natki pietruszki,
  • sól, pieprz.
Do podania:

  • 3 łyżki ugotowanego ryżu,
Przygotowanie:

1. Pomidory, seler, por oraz ogórki kroimy w większą kostkę.

2. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy wszystkie warzywa poza ogórkami kiszonym. Dodajemy przyprawy i podsmażamy 5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy ogórki kiszone, wlewamy bulion oraz wodę z ogórków i gotujemy razem 10 minut.

3. Tak przygotowaną zupę przelewamy do kielicha blendera, dodajemy natkę pietruszki i miksujemy.

4. Zupę wlewamy do miseczki, podajemy z ugotowany ryżem, dekorujemy listkiem bazylii.

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *