ZUPA POMIDOROWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM

ZUPA POMIDOROWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM
Odporność naszego organizmu tak na prawdę zależy od nas samych. Od tego czy prowadzimy aktywny tryb życia czy raczej wybieramy tryb kanapowca. Czy kiszonki i czosnek to nasi dobrzy kumple czy raczej ich unikamy i boimy się jak ognia. To my decydujemy w dużym stopniu czy stawiamy na zdrowy styl życia czy raczej to co wrzucamy do naszych brzuchów jest dla nas bez większego znaczenia. Jeśli my sami nie troszczymy się o nasz organizm i jelita, które są naszym drugim mózgiem to możemy mieć pewność, że po pewnym czasie wszystko to odbije się na nas samych. Stracimy siły witalne, braknie nam naturalnej bariery przed pojawiającym się wirusami i zagrożeniami dzisiejszego świata. Racjonalne odżywianie oparte na warzywach, naturalnych składnikach i zdrowych bakteriach to jedyny i łatwo dostępny klucz do zdrowia. Zupa pomidorowa to idealne danie tych ciężkich czasów. Naładowana jest dużą ilością czosnku oraz imbiru, które zabiją wirusy od środka i wspomagają nasz układ odpornościowy. Zdrowe tłuszcze z kokosa i porządna dawka potasu z pomidorów to połączenie, które stawi czoła każdej chorobie.
ZUPA POMIDOROWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM
 
Składniki na 2 porcje:
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/3 sztuki pora,
  • 1 puszka pomidorów z puszki,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 250 ml wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki tartego imbiru,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka skórki z limonki,
  • sól, pieprz.

Do podania:

  • 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 3 łyżki ugotowanej zielonej soczewicy

Przygotowanie:

1. Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w grubszą kostkę, por oraz czosnek drobno siekamy.

2. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy dodajemy por oraz czosnek i chwilę podsmażamy. Po tym czasie dodajemy marchew i pietruszkę. Wszystko podsmażamy 2-3 minuty na dość mocnym ogniu.

3. Następnie do podsmażonych warzyw wlewamy wodę oraz pomidory z puszki, zmniejszamy gaz i gotujemy jakieś 20 minut.

4. Dodajemy mleko kokosowe, skórkę z limonki, kurkumę, sól oraz pieprz i zagotowujemy razem.
 
5. Zupę wlewamy do miseczki i podajemy z kaszą jaglaną oraz soczewicą.
 

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *