ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW

ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW

Nastał czas długich, ciemnych i zimnych wieczorów. W tym okresie jesienno-zimowym nie marzymy o niczym innym jak ciepłym kocu, gorącej herbacie i miłej muzyce lub ulubionej książce. Na taki wieczór idealnie sprawdzi się również kremowa, delikatna i pyszna zupa. Polecam zupę krem z pieczonych pomidorów ze świeżą bazylią z własnego parapetu. Do tego kromka pełnoziarnistego chleba i pożywna oraz zdrowa kolacja gotowa

ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW

Składniki:

  • 10 pomidorów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 500ml bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 7 łyżek jogurtu sojowego,
  • świeża bazylia,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Pomidory oraz obrany czosnek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.

2. Upieczone warzywa umieszczamy w garnku, wlewamy bulion, dodajemy przecier oraz pieprz, sól i bazylię. Gotujemy 5 minut.

3. Zupę przelewamy do kielicha blendera i miksujemy. Podajemy na ciepło, dekorując liściem bazylii.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *