ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW
Nastał czas długich, ciemnych i zimnych wieczorów. W tym okresie jesienno-zimowym nie marzymy o niczym innym jak ciepłym kocu, gorącej herbacie i miłej muzyce lub ulubionej książce. Na taki wieczór idealnie sprawdzi się również kremowa, delikatna i pyszna zupa. Polecam zupę krem z pieczonych pomidorów ze świeżą bazylią z własnego parapetu. Do tego kromka pełnoziarnistego chleba i pożywna oraz zdrowa kolacja gotowa
ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW
Składniki:
- 10 pomidorów,
- 4 ząbki czosnku,
- 500ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 7 łyżek jogurtu sojowego,
- świeża bazylia,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Pomidory oraz obrany czosnek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Upieczone warzywa umieszczamy w garnku, wlewamy bulion, dodajemy przecier oraz pieprz, sól i bazylię. Gotujemy 5 minut.
3. Zupę przelewamy do kielicha blendera i miksujemy. Podajemy na ciepło, dekorując liściem bazylii.
Smacznego!