KREM DYNIOWY Z CHRUPIĄCĄ CIECIERZYCĄ

Jesień to kolorowe liście, pyszne śliwki, jabłko i oczywiście dynia. A jak dynia, to obowiązkowo musi w waszej kuchni pojawić się krem z dyni z chrupiącą ciecierzycą i ostrą papryką. Taki krem posmakuje całej rodzinie i sprawdzi się idealnie na obiad, jak również kolację.
KREM DYNIOWY Z CHRUPIĄCĄ CIECIERZYCĄ
Składniki:
- 1 nieduża dynia,
- kawałek świeżego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 szklanka mleka kokosowego light,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 3/4 ciecierzycy z puszki,
- 2 łyżeczki pestki dyni,
- sól.
Przygotowanie:
1. Dynię kroimy w kostkę, imbir oraz czosnek w plastry.
2. W garnku na oliwie podsmażamy przyprawy i dodajemy dynię z czosnkiem i imbirem. Smażymy dalej.
3. Wlewamy 250 ml wody i gotujemy 15 minut.
4. Ciecierzycę odcedzamy i posypujemy papryką wędzoną i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
5. Do zupy wlewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Przelewamy do kielicha blendera i miksujemy na gładki krem.
6. Krem wlewamy do miseczki, dodajemy ciecierzycę, kleks mleka kokosowego i dekorujemy płatkami chilli oraz pestkami dyni.
Smacznego!

