KREM DYNIOWY Z CHRUPIĄCĄ CIECIERZYCĄ

KREM DYNIOWY Z CHRUPIĄCĄ CIECIERZYCĄ

Jesień to kolorowe liście, pyszne śliwki, jabłko i oczywiście dynia. A jak dynia, to obowiązkowo musi w waszej kuchni pojawić się krem z dyni z chrupiącą ciecierzycą i ostrą papryką. Taki krem posmakuje całej rodzinie i sprawdzi się idealnie na obiad, jak również kolację.

KREM DYNIOWY Z CHRUPIĄCĄ CIECIERZYCĄ

Składniki:

  • 1 nieduża dynia,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 szklanka mleka kokosowego light,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 3/4 ciecierzycy z puszki,
  • 2 łyżeczki pestki dyni,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Dynię kroimy w kostkę, imbir oraz czosnek w plastry.

2. W garnku na oliwie podsmażamy przyprawy i dodajemy dynię z czosnkiem i imbirem. Smażymy dalej.

3. Wlewamy 250 ml wody i gotujemy 15 minut.

4. Ciecierzycę odcedzamy i posypujemy papryką wędzoną i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

5. Do zupy wlewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Przelewamy do kielicha blendera i miksujemy na gładki krem.

6. Krem wlewamy do miseczki, dodajemy ciecierzycę, kleks mleka kokosowego i dekorujemy płatkami chilli oraz pestkami dyni.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *