ZUPA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z CIECIERZYCĄ

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z CIECIERZYCĄ

Upały powróciły i codziennie domowe termometry pokazują ponad 30 stopni. W taką pogoda, przygotowanie posiłków i zjedzenie ich, są nie lada wyzwaniem. Wbrew pozorom właśnie ciepłe posiłki lub napoje, bardziej potrafią ugasić nasze pragnienie niż zimna woda czy lemoniada. Zupa to dobry pomysł na takie dni.

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z CIECIERZYCĄ

Składniki:

  • 5 łyżek ciecierzycy gotowanej,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 cukinii,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 7 pomidorów,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • koper,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki.

2. Marchewkę kroimy w plastry, a cukinię i paprykę w kostkę. Podsmażamy na łyżce oliwy w garnku.

3. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy przyprawy, drobno posiekane pomidory oraz koncentrat pomidorowy i gotujemy 10 minut.

4. Pod koniec gotowania wrzucamy przepłukaną na sitku ciecierzycę i chwilę jeszcze gotujemy.

5. Gotową zupę podajemy ze świeżym koperkiem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *