ORZECHOWY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ

ORZECHOWY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ

Święta to czas, na który wszyscy bardzo czekamy. Kojarzą się z prezentami od Świętego Mikołaja, ale również pięknie wyglądającymi i pachnącymi potrawami. Większość z nich jak piernik, kutię czy uszka przygotowuje się tylko raz w roku na ten specjalny i wyjątkowy czas. Podobnie jest z makowcem, ciasto przygotowane na bazie sparzonego maku z dodatkiem ulubionych bakalii i aromatycznej skórki pomarańczy. Historia makowca sięga dawnych czasów, kiedy to ludzie wierzyli, że mak spożywany zwłaszcza w Wigilię zapewni szczęście na cały rok. Mak poza szczęściem, posiada dużo właściwości zdrowotnych i leczniczych. Jest to skarbnica witaminy B, A i E oraz kwasu foliowego, magnezu, cynku i fosforu. Posiada bardzo dużo zdrowych tłuszczy, które są ważnym składnikiem w naszej diecie. Smaczny, zdrowy i w sumie nietuczący. Takie ciasto można zajadać bez wyrzutów sumienia.

ORZECHOWY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ

Składniki na keksówkę 30x11cm:

  • 150g maku niebieskiego,

  • 150g margaryny roślinnej,

  • 2 banany,

  • 1/2 szklanki ksylitolu,

  • 1 szklanka mąki kokosowej,

  • garść orzechów włoskich,

  • garść migdałów,

  • 2 łyżki skórki z pomarańczy,

  • 1 łyżka proszku do pieczenia,

  • 3 kostki gorzkiej czekolady,

  • sól.

Przygotowanie:

1. Mak umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości 30 minut. Po tym czasie studzimy mak a następnie mielimy dwukrotnie.

2. Margarynę ucieramy z pomocą miksera z ksylitolem i bananem na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce maku, naprzemiennie z mąką kokosową wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec dodajemy łyżkę skórki z pomarańczy i mieszamy łyżką.

3. Orzechy włoskie i migdały siekamy za pomocą noża, następnie dodajemy do ciasta.

4. Do wysmarowanej olejem kokosowym i wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę przekładamy przygotowany makowiec. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.

5. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy nią makowiec i posypujemy resztą skórki z pomarańczy.

Smacznego!

Wskazówka: w sklepie dostępna jest duża ilość margaryn roślinnych, jednak nie wszystkie są dobrej jakości. Dobrze jest czytać skład lub po prostu margarynę zamienić na olej kokosowy.



4 thoughts on “ORZECHOWY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *