TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO Z BOBU

TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO Z BOBU

Gotowanie bobu to nie lada wyzwanie. Obecnie są dwie szkoły. Jedni bób gotują wyłącznie w osolonej wodzie, natomiast inni do garnka z osoloną wodą, dodają odrobinę cukru, aby bób zachował swój piękny naturalny zielony kolor. Bób należy gotować około 10 minut, od momentu zagotowania się wody. Im dłużej będziemy gotować, tym wyjdzie bardziej rozgotowany, a jak wszyscy wiedzą- warzywa są najzdrowsze al dente. Bób można jeść samodzielnie z dodatkiem soli, ale też może posłużyć jako główny składnik pesto do makaronu.

TAGLIATELLE Z ZIELONYM PESTO Z BOBU

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu tagliatelle,
  • 3 suszone pomidory,
  • 1 woreczek bobu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka ziaren słonecznika,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • sok z cytryny,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Bób gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez 10 minut.

2. Ugotowany bób odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy.

3. Do pojemnika blendera wrzucamy 3/4 bobu, resztę odkładamy. Dodajemy oliwę, ziarna słonecznika, sok z cytryny oraz sól i pierz. Miksujemy na gładkie pesto.

4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości a następnie odcedzamy i wrzucamy na patelnie.

5. Do makaronu przekładamy z blendera pesto i wszystko razem podsmażamy, do momentu obtoczenia makaronu przez pesto. Można podlać niewielką ilością wody, w której gotowaliśmy makaron.

6. Gotowy makaron przekładamy na talerz, dokładamy odłożony bób i posypujemy paskami suszonych pomidorów.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *