GULASZ Z BAKŁAŻANA I CZERWONEJ PAPRYKI

Jednogarnkowe fit danie w wersji wegańskiej idealnie sprawdzi się dla miłośników zdrowego stylu życia. Często osoby zwracający uwagę na wartościowość posiłku, prowadzą bardzo aktywny tryb życia i nie mają czasu na przygotowanie czasochłonnego dania. Gulasz z bakłażana to szybkie danie, a dopełnieniem smaku jest wartościowy tempeh, który dostarczy nam odpowiednią ilość białka.
GULASZ Z BAKŁAŻANA I CZERWONEJ PAPRYKI
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 1 czerwona papryka,
- 1 szklanka pomidorów z puszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1/3 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie),
- 1/2 kostki tempehu,
- 1 łyżka jogurtu kokosowego,
- sól.
Przygotowanie:
1. Bakłażana kroimy w kostkę, posypujemy solą i odstawimy na 10 minut.
2. W garnku o głębokim dnie rozgrzewamy oliwę, wsypujemy przyprawy i chwilę podsmażamy.
3. Do garnka wrzucamy cebulę oraz paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy razem 2-3 minuty.
4. Do podsmażonych przyprawy z warzywami, dodajemy bakłażana i wlewamy pomidory. Przykrywamy i gotujemy 15 minut na małym ogniu.
5. Na suchej patelni podsmażamy tempeh pokrojony w kostkę.
6. Gulasz przelewamy do miseczki, podajemy z podsmażonym tempehem oraz kleksem jogurtu kokosowego i posypujemy ulubionymi ziarnami.
Smacznego!
