GULASZ Z BAKŁAŻANA I CZERWONEJ PAPRYKI

GULASZ Z BAKŁAŻANA I CZERWONEJ PAPRYKI

Jednogarnkowe fit danie w wersji wegańskiej idealnie sprawdzi się dla miłośników zdrowego stylu życia. Często osoby zwracający uwagę na wartościowość posiłku, prowadzą bardzo aktywny tryb życia i nie mają czasu na przygotowanie czasochłonnego dania. Gulasz z bakłażana to szybkie danie, a dopełnieniem smaku jest wartościowy tempeh, który dostarczy nam odpowiednią ilość białka.

GULASZ Z BAKŁAŻANA I CZERWONEJ PAPRYKI

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 szklanka pomidorów z puszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/3 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie),
  • 1/2 kostki tempehu,
  • 1 łyżka jogurtu kokosowego,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Bakłażana kroimy w kostkę, posypujemy solą i odstawimy na 10 minut.

2. W garnku o głębokim dnie rozgrzewamy oliwę, wsypujemy przyprawy i chwilę podsmażamy.

3. Do garnka wrzucamy cebulę oraz paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy razem 2-3 minuty.

4. Do podsmażonych przyprawy z warzywami, dodajemy bakłażana i wlewamy pomidory. Przykrywamy i gotujemy 15 minut na małym ogniu.

5. Na suchej patelni podsmażamy tempeh pokrojony w kostkę.

6. Gulasz przelewamy do miseczki, podajemy z podsmażonym tempehem oraz kleksem jogurtu kokosowego i posypujemy ulubionymi ziarnami.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *