WEGAŃSKA SZARLOTKA Z KRATKĄ
Nie ma nic lepszego niż kawałek ciasta z domowej piekarni. Jesień to sezon na nasze polskie jabłka, które są zdrowe, soczyste oraz bogate z dużą ilość witamin i minerałów. Zapraszam na domową szarlotkę z dużą ilością cynamonu i bardzo kruchym spodem. Ta szarlotka smakuje zarówno pysznie, jak i również pięknie się prezentuje. Takie ciasto też bardzo szybko się robi i jest stosunkowo tanie.
WEGAŃSKA SZARLOTKA Z KRATKĄ
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki budyniu waniliowego,
- 3 łyżki ksylitolu/cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 6 łyżek mleka sojowego,
- 200g margaryny,
- 4 jabłka,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól.
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, budyń, 2 łyżki ksylitolu/cukru, cukier waniliowy oraz sól i mieszamy.
2. Do suchych składników dodajemy margarynę i siekamy, wlewamy mleko i zagniatamy ciasto.
3. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z cynamonem, ksylitolem oraz sokiem z cytryny.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, 3/4 ciasta wyklejamy dno blaszki i nakłuwamy widelcem.
5. Na ciasto wykładamy jabłka, a na jabłka paski z pozostałego ciasta i układamy w kratkę.
6. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!