WEGAŃSKA SZARLOTKA Z KRATKĄ

WEGAŃSKA SZARLOTKA Z KRATKĄ

Nie ma nic lepszego niż kawałek ciasta z domowej piekarni. Jesień to sezon na nasze polskie jabłka, które są zdrowe, soczyste oraz bogate z dużą ilość witamin i minerałów. Zapraszam na domową szarlotkę z dużą ilością cynamonu i bardzo kruchym spodem. Ta szarlotka smakuje zarówno pysznie, jak i również pięknie się prezentuje. Takie ciasto też bardzo szybko się robi i jest stosunkowo tanie.

WEGAŃSKA SZARLOTKA Z KRATKĄ

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki budyniu waniliowego,
  • 3 łyżki ksylitolu/cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 6 łyżek mleka sojowego,
  • 200g margaryny,
  • 4 jabłka,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, budyń, 2 łyżki ksylitolu/cukru, cukier waniliowy oraz sól i mieszamy.

2. Do suchych składników dodajemy margarynę i siekamy, wlewamy mleko i zagniatamy ciasto.

3. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z cynamonem, ksylitolem oraz sokiem z cytryny.

4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, 3/4 ciasta wyklejamy dno blaszki i nakłuwamy widelcem.

5. Na ciasto wykładamy jabłka, a na jabłka paski z pozostałego ciasta i układamy w kratkę.

6. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *