BANANOWE PLACUSZKI BEZ BANANA

Jakiś czas temu w sklepie kupiłam budyń bananowy i przygotowałam go na deser. Jednak jakoś specjalnie mi nie posmakował i moim domownikom również. Ogólnie bardzo rzadko zdarza mi się cokolwiek wyrzucić, dlatego pomyślałam, że muszę wymyślić taki przepis, do którego będę mogła ten budyń wykorzystać, a jednocześnie nie zepsuje smaku. Placuszki o smaku bananowym bez banana wyszły bardzo smaczne. Lekkie, puszyste i do tego tak bardzo bananowe.
BANANOWE PLACUSZKI BEZ BANANA
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej,
- 1 opakowanie budyniu bananowego,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka borówek,
- 1/2 tabliczki białej czekolady,
- sól.
Przygotowanie:
1. Mąki przesiewamy przez sitko z proszkiem do pieczenia oraz solą do miski.
2. Do mąk dodajemy budyń, wlewamy mleko oraz olej i łączymy.
3. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, po 3 minuty każdą ze stron.
4. Gotowe bananowe placuszki polewamy rozpuszczoną białą czekoladą i podajemy z borówkami.
Smacznego!
