PANCAKES Z CZARNEJ FASOLI

PANCAKES Z CZARNEJ FASOLI

Brownie z fasoli chyba jest wszystkim znane. Pomyślałam, że skoro brownie wychodzi, to czemu by nie użyć fasoli do przygotowania śniadaniowych pancakes. Akurat z kolacji została mi garstka czarnej fasoli, więc postanowiłam ją wykorzystać i przygotować wartościowe śniadanie. Pancakes wyszły bardzo miękkie, a z dodatkiem domowego twarożku z tofu, stworzyły idealne połączenie.

PANCAKES Z CZARNEJ FASOLI

Składniki:

  • 6 łyżek czarnej fasoli,
  • 7 łyżek mąki ryżowej,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ksylitolu,
  • 1/2 kostki naturalnego tofu,
  • 5 suszonych daktyli,
  • 4 łyżki jogurtu kokosowego,
  • borówki,
  • maliny.

Przygotowanie:

1. Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do pojemnika blendera i z dodatkiem mleka miksujemy.

2. Mąkę łączymy z budyniem, ksylitole oraz proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko połączone z fasolą, mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta. Odstawiamy na 10 minut.

3. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut.

4. Tofu rozdrabniamy w dłoni i umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy odsączone daktyle oraz jogurt i miksujemy na gładki serek.

5. Pancakes smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, po 3 minuty każdą ze stron.

6. Gotowe pancakes podajemy z twarożkiem i ze świeżymi owocami.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *