PANCAKES Z CZARNEJ FASOLI
Brownie z fasoli chyba jest wszystkim znane. Pomyślałam, że skoro brownie wychodzi, to czemu by nie użyć fasoli do przygotowania śniadaniowych pancakes. Akurat z kolacji została mi garstka czarnej fasoli, więc postanowiłam ją wykorzystać i przygotować wartościowe śniadanie. Pancakes wyszły bardzo miękkie, a z dodatkiem domowego twarożku z tofu, stworzyły idealne połączenie.
PANCAKES Z CZARNEJ FASOLI
Składniki:
- 6 łyżek czarnej fasoli,
- 7 łyżek mąki ryżowej,
- 1 łyżka budyniu waniliowego,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ksylitolu,
- 1/2 kostki naturalnego tofu,
- 5 suszonych daktyli,
- 4 łyżki jogurtu kokosowego,
- borówki,
- maliny.
Przygotowanie:
1. Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do pojemnika blendera i z dodatkiem mleka miksujemy.
2. Mąkę łączymy z budyniem, ksylitole oraz proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko połączone z fasolą, mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta. Odstawiamy na 10 minut.
3. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut.
4. Tofu rozdrabniamy w dłoni i umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy odsączone daktyle oraz jogurt i miksujemy na gładki serek.
5. Pancakes smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, po 3 minuty każdą ze stron.
6. Gotowe pancakes podajemy z twarożkiem i ze świeżymi owocami.
Smacznego!