PLACUSZKI Z CZEKOLADĄ
Placuszki, placuszki…! To jest jedno z moich najczęściej pojawiających się śniadań w weekend. Weekend to czas, kiedy dłużej celebruje wspólne jedzenie. A jak to taka wyjątkowa chwila, to i śniadanie musi być wyjątkowe. Te placuszki dzięki mące kokosowej są bardzo delikatne i pięknie pachnące, do tego czekolada i jogurt. Nic dodać, nic ująć – tylko jeść!
PLACUSZKI Z CZEKOLADĄ
Składniki:
- 5 łyżek mąki pełnoziarnistej,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki kokosowej,
- 1 szklanka mleka migdałowego,
- 6 kostek gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 6 łyżek jogurtu sojowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól.
Przygotowanie:
1. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, zmielone siemię lniane, olej oraz posiekaną czekoladę. Mieszamy.
2. Na rozgrzaną patelnie nakładamy porcję ciasta i smażymy po 3 minuty, każdą ze stron.
3. Placuszki przekładamy na talerz, smarujemy jogurtem i posypujmy startą czekoladą.
Smacznego!