ZUPA KREM ZE SZPINAKU I BATATA
Szpinak dla jednych zmora i niejadalna zielona trawa a dla drugich, zdecydowanie źródło łatwo przyswajalnych witamin i idealna baza do sałatek, zup a nawet i ciasta. Chociaż zupy w polskiej kuchni kojarzone są zazwyczaj z daniem obiadowym. Dla mnie zupa najlepiej sprawdza się jako kolacja. Po ciężkim dniu w pracy, a zwłaszcza w chłodne dni kiedy to wracam zmarznięta do domu. Szybka i łatwa w przygotowaniu, co by nie spędzić całego wieczoru przy garach tylko szybko wrzucić coś „na ruszt” i móc delektować się wolnym wieczorem. W mojej wersji zupę przygotowuje się jako danie jednogarnkowe, natomiast dla ambitnych kucharzy polecam przygotować dodatkowo domowe grzanki i z nimi zajadać.
- 1 batat,
- 2 szklanki świeżego szpinaku,
- 3 łyżki śmietany kokosowej,
- 1 ząbek czosnku,
- kawałek pora,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Do podania:
- 2 łyżki pestek dyni,
- 2 łyżki kiełek rzodkiewki.
Przygotowanie:
1. Na oliwie podsmażamy por oraz czosnek, następnie dodajemy pokrojony batat w kostkę. Wszystko razem podsmażamy przez około 5 minut, po tym czasie wlewamy bulion. Gotujemy wszystko razem 15 minut.
2. Do zupy dodajemy szpinak oraz śmietanę kokosową i gotujemy całość jeszcze 5 minut.
3. Ugotowaną zupę przelewamy do kielich blendera i miksujemy na gładki krem. Podajemy z pestkami dyni i kiełkami.
Smacznego!