ZUPA KREM ZE SZPINAKU I BATATA

 ZUPA KREM ZE SZPINAKU I BATATA

Szpinak dla jednych zmora i niejadalna zielona trawa a dla drugich, zdecydowanie źródło łatwo przyswajalnych witamin i idealna baza do sałatek, zup a nawet i ciasta. Chociaż zupy w polskiej kuchni kojarzone są zazwyczaj z daniem obiadowym. Dla mnie zupa najlepiej sprawdza się jako kolacja. Po ciężkim dniu w pracy, a zwłaszcza w chłodne dni kiedy to wracam zmarznięta do domu. Szybka i łatwa w przygotowaniu, co by nie spędzić całego wieczoru przy garach tylko szybko wrzucić coś „na ruszt” i móc delektować się wolnym wieczorem. W mojej wersji zupę przygotowuje się jako danie jednogarnkowe, natomiast dla ambitnych kucharzy polecam przygotować dodatkowo domowe grzanki i z nimi zajadać.

ZUPA KREM ZE SZPINAKU I BATATA
 
Składniki na 2 porcje:
 
  • 1 batat,
  • 2 szklanki świeżego szpinaku,
  • 3 łyżki śmietany kokosowej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kawałek pora,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.

Do podania:

  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 2 łyżki kiełek rzodkiewki.

Przygotowanie:

1. Na oliwie podsmażamy por oraz czosnek, następnie dodajemy pokrojony batat w kostkę. Wszystko razem podsmażamy przez około 5 minut, po tym czasie wlewamy bulion. Gotujemy wszystko razem 15 minut.

2. Do zupy dodajemy szpinak oraz śmietanę kokosową i gotujemy całość jeszcze 5 minut.

3. Ugotowaną zupę przelewamy do kielich blendera i miksujemy na gładki krem. Podajemy z pestkami dyni i kiełkami.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *