KASZOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM

KASZOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM

Sezonowość to klucz do zdrowego odżywiania. Lato to najlepszy czas, gdy okoliczne stragany uginają się od sporej ilości wartościowych i świeżych warzyw. Nic was nie ogranicza poza własną wyobraźnią.

KASZOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej,
  • 1/2 sztuki cukinii,
  • 1 marchew,
  • 1/2 główki kalafiora,
  • ząbek czosnku,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka ulubionych ziaren,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Kalafiora dzielimy na małe różyczki i polewamy łyżką oliwy wymieszaną z papryką i kurkumą. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

2. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażamy.

3. Dodajemy kaszę gryczaną i wlewamy szklankę wody z dodatkiem sosu sojowego. Gotujemy do odparowania wody.

4. Do kaszy dodajemy cukinię pokrojoną w pół plastry oraz marchewkę w plastry i wlewamy drugą szklankę wody. Gotujemy do momentu odparowania wody.

5. Kaszotto przekładamy na talerz, układamy upieczonego kalafiora i posypujemy pestkami.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *