KASZOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM

Sezonowość to klucz do zdrowego odżywiania. Lato to najlepszy czas, gdy okoliczne stragany uginają się od sporej ilości wartościowych i świeżych warzyw. Nic was nie ogranicza poza własną wyobraźnią.
KASZOTTO Z PIECZONYM KALAFIOREM
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej,
- 1/2 sztuki cukinii,
- 1 marchew,
- 1/2 główki kalafiora,
- ząbek czosnku,
- 1/2 cebuli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka ulubionych ziaren,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Kalafiora dzielimy na małe różyczki i polewamy łyżką oliwy wymieszaną z papryką i kurkumą. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
2. Na patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażamy.
3. Dodajemy kaszę gryczaną i wlewamy szklankę wody z dodatkiem sosu sojowego. Gotujemy do odparowania wody.
4. Do kaszy dodajemy cukinię pokrojoną w pół plastry oraz marchewkę w plastry i wlewamy drugą szklankę wody. Gotujemy do momentu odparowania wody.
5. Kaszotto przekładamy na talerz, układamy upieczonego kalafiora i posypujemy pestkami.
Smacznego!
