WIELKANOCNY MAZUREK Z KREMEM KAWOWYM 

WIELKANOCNY MAZUREK Z KREMEM KAWOWYM 

Z każdymi świętami związana jest jakaś tradycja kulinarna. Świąt Bożonarodzeniowych nie wyobrażam sobie bez barszczu, uszek i aromatycznego piernika. Podobnie jak Wielkanocnych bez przepysznej drożdżowej babki czy słodkiego mazurka. Idealnie kruchy spód, do tego ulubione wypełnienie i dodatki. Niektórzy uważają, że mazurek należy do ciast z kategorii tych skomplikowanych z długą listą składników. Nic bardziej mylnego, trochę mąki połączonej z dobrze schłodzonym tłuszczem, masa w moim przepisie na bazie świeżo parzonej kawy z masłem migdałowym i do ozdoby bakalie i orzechy. Niby nic takiego, jednak jak dla mnie to jedno z najlepszych ciast jakie w tym czasie gości na moim stole.

WIELKANOCNY MAZUREK Z KREMEM KAWOWYM 

Składniki na prostokątną blaszkę 30×20 

  • 50g mąki gryczanej,
  • 50g mąki kukurydzianej,
  • 50g mąki ziemniaczanej,
  • 50g mąki kokosowej,
  • 4 łyżki oleju kokosowego,
  • 3 łyżki jogurtu sojowego,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na masę:

  • 1/2 szklanki suszonych śliwek,
  • 1/2 szklanki suszonych daktyli,
  • 1 filiżanka kawy,
  • 2 łyżki masła migdałowego.

Przygotowanie: 

1.Mąki, proszek do pieczenia oraz sól przesiewamy na stolnicę.

2. Następnie dodajemy olej kokosowy, ksylitol oraz jogurt i zagniatamy ciasto. Chłodzimy 20 minut w lodówce.

3. Ostudzone ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Daktyle oraz śliwki zalewamy ciepłą wodą i moczymy około 20 minut. Po tym czasie owoce przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy masło migdałowe oraz kawę. Miksujemy na gładki krem.

5. Na upieczony i wystudzony spód przekładamy przygotowany krem.

6. Mazura dekorujemy według własnego uznania. Idealnie sprawdzą się orzechy oraz suszone i świeże owoce.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *