WIELKANOCNY MAZUREK Z KREMEM KAWOWYM
Z każdymi świętami związana jest jakaś tradycja kulinarna. Świąt Bożonarodzeniowych nie wyobrażam sobie bez barszczu, uszek i aromatycznego piernika. Podobnie jak Wielkanocnych bez przepysznej drożdżowej babki czy słodkiego mazurka. Idealnie kruchy spód, do tego ulubione wypełnienie i dodatki. Niektórzy uważają, że mazurek należy do ciast z kategorii tych skomplikowanych z długą listą składników. Nic bardziej mylnego, trochę mąki połączonej z dobrze schłodzonym tłuszczem, masa w moim przepisie na bazie świeżo parzonej kawy z masłem migdałowym i do ozdoby bakalie i orzechy. Niby nic takiego, jednak jak dla mnie to jedno z najlepszych ciast jakie w tym czasie gości na moim stole.
WIELKANOCNY MAZUREK Z KREMEM KAWOWYM
Składniki na prostokątną blaszkę 30×20
- 50g mąki gryczanej,
- 50g mąki kukurydzianej,
- 50g mąki ziemniaczanej,
- 50g mąki kokosowej,
- 4 łyżki oleju kokosowego,
- 3 łyżki jogurtu sojowego,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Składniki na masę:
- 1/2 szklanki suszonych śliwek,
- 1/2 szklanki suszonych daktyli,
- 1 filiżanka kawy,
- 2 łyżki masła migdałowego.
Przygotowanie:
1.Mąki, proszek do pieczenia oraz sól przesiewamy na stolnicę.
2. Następnie dodajemy olej kokosowy, ksylitol oraz jogurt i zagniatamy ciasto. Chłodzimy 20 minut w lodówce.
3. Ostudzone ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Daktyle oraz śliwki zalewamy ciepłą wodą i moczymy około 20 minut. Po tym czasie owoce przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy masło migdałowe oraz kawę. Miksujemy na gładki krem.
5. Na upieczony i wystudzony spód przekładamy przygotowany krem.
6. Mazura dekorujemy według własnego uznania. Idealnie sprawdzą się orzechy oraz suszone i świeże owoce.
Smacznego!